Zwaar werk kan zorgen voor lichamelijke of geestelijke klachten. Een griepje of misschien wel een burn-out zijn vervelend om te ervaren tijdens je werk. Toch krijgen steeds meer Nederlanders hiermee te maken. De werkdruk ligt tegenwoordig hoger dan ooit tevoren, waardoor een burn-out sneller op de loer ligt. In Nederland zijn werknemers gelukkig goed beschermt, zodat je niet zomaar ontslagen kan worden door ziekte. Benieuwd naar wat er gebeurt als jij wel ontslagen wordt of ontslag neemt? In deze blog vertellen wij je hier graag meer over, zodat jij niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Ontslagbescherming
Wanneer ziekte voor een langere periode aanhoudt, is het logisch dat er verschillende vragen in je opkomen. Hoe denkt mijn werkgever over deze situatie? Zal mijn werkgever teleurgesteld zijn? Vind hij/zij mij nog wel een goeie werknemer? Hoe zit dat met ontslag tijdens ziekte?
Als zieke werknemer heb jij ontslagbescherming. Dit houdt in dat jouw arbeidsovereenkomst de eerste twee jaar van je ziekte niet opgezegd kan worden.
Ontslagvergoeding
Ben je kerngezond en word je op initiatief van je werkgever toch ontslagen? Dan heb je recht op een ontslagvergoeding. Zelfs in het geval van ontslag uit eigen initiatief waarbij de werkgever zich heeft misdragen heb jij als werknemer recht op een zogeheten wettelijke transitievergoeding. Beide vergoedingen kunnen berekend worden via een calculator of jurist.
Informeren over ontslag
Of het nou met een goede reden is of niet of dat het een betere keuze voor jezelf is of niet, ontslag nemen of krijgen blijft een situatie die je soms liever vermijdt. Doet de situatie zich toch voor dat jij volgende week achter je laptop je ontslagbrief aan het schrijven bent, zorg er dan voor dat jij je er enigszins in hebt verdiept. Op die manier beschik je over voldoende informatie om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen.
Al met al komt er best veel kijken bij een ontslag en zou je kunnen zeggen dat het allemaal aardig goed geregeld is. Onthoud wel dat met het inpakken en wegwezen nog lang niet alles geregeld is.